İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bomba imha robotu

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) başlatılan “Robotik” projesi tamamlandı. Dakikada 25 metre ilerleyebilen robot, gece görüş kameralarıyla karanlıkta bile bombayı imha edebilecek.
Proje yöneticisi ve İYTE Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Faruk Keçeci, yurt dışında benzeri 200 bin dolara satılan bomba imha robotunun Türkiye’de üretilebileceği düşüncesi ve bu konuda yaptıkları görüşmelerin ardından projeye başladıklarını söyledi.
“F-16 savaş uçaklarını üretebilen Türkiye, bu robotu kendi imkanlarıyla hem daha ucuz hem de daha teknolojik olarak üretmez mi” sorusunun temel hareket noktaları olduğunu anlatan Keçeci, projenin TÜBİTAK desteğiyle 30 ayda tamamlandığını kaydetti. Keçeci, şöyle konuştu:
“Hayat kurtarmak ve ordumuzun modernizasyonu için bu proje çok önemliydi. Bomba imha uzmanının sakat kalması veya ölmesi engellenebilecekti. Bomba imha uzmanı patlayıcı maddeye müdahale ederken kendini korumak için kavlardan yapılmış zırhlı bir elbise giyer ama aletlerini kullanabilmek için mecburen elleri çıplaktır. Çok küçük bir patlama olsa bile uzmanın elleri zarar görebilir.
ntvmsnbc.com
 
Add to Technorati Favorites